Οι Αμερικανικές Δυνάμεις Πεζοναυτών (U.S. Marine Corps) αναπτύσσουν το σύστημα NMESIS (Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System), εξοπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Naval Strike Missiles (NSM), στην καρδιά μίας από τις πιο στρατηγικά κρίσιμες και τεταμένες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη — το Στενό του Λουζόν, ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για την πλησιέστερη ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων cruise ξηράς προς την κινεζική ενδοχώρα μέχρι σήμερα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Πεκίνο.
Το Στενό του Λουζόν, με πλάτος περίπου 220 ναυτικά μίλια στο στενότερο σημείο του, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ναυτικές αρτηρίες του πλανήτη. Από αυτό το σημείο, οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας μπορούν να μετακινούνται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προς τον Ειρηνικό και αντιστρόφως. Το πέρασμα χρησιμοποιείται και από τον αυξανόμενο στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Κίνας, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πυρηνική αποτροπή δεύτερου πλήγματος.
Ταυτόχρονα, το Στενό είναι βασικός δίαυλος για τη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και θεωρείται πιθανός τόπος μελλοντικής μεγάλης σύγκρουσης, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης γύρω από την Ταϊβάν. Η περιοχή παρακολουθείται εντατικά, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ σε περίπτωση πολέμου αναμένεται να μετατραπεί άμεσα σε ζώνη εμπλοκής με αντιαποβατικούς πυραύλους (Super Missile Engagement Zone – SMEZ).
Στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής άσκησης Balikatan ’25, που φέτος φτάνει στην 40ή της διοργάνωση, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ θα αναπτύξει τα νέα του επίγεια συστήματα NMESIS στις βόρειες Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βατάνες, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Στενού του Λουζόν. Η άσκηση θα περιλαμβάνει περίπου 14.000 στρατιωτικούς, κυρίως από τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες, ενώ θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και στρατιωτικές δυνάμεις από την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι πεζοναύτες θα χρησιμοποιήσουν αερομεταφορά από την 25η Αεροπορική Ταξιαρχία του Αμερικανικού Στρατού και την 29η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρουν εκτοξευτές NMESIS από τη Βόρεια Λουζόν σε διάφορα νησιά του συμπλέγματος των Βατάνες. Εκεί, Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι πεζοναύτες θα συνεργαστούν για την εγκατάσταση βάσεων εκτόξευσης (Fires Expeditionary Advanced Bases), ενισχύοντας την ικανότητά τους να χτυπούν στόχους στη θάλασσα με ακρίβεια και ταχύτητα.
Στο πεδίο επιχειρήσεων της Βόρειας Λουζόν, θα ενεργοποιηθεί επίσης το σύστημα ραντάρ AN/TPS-80 G/ATOR, το οποίο θα ελέγχει τον εναέριο χώρο και θα παρέχει δεδομένα στόχευσης μέσω τακτικών δικτύων επικοινωνίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυρός. Το σύστημα αυτό ενισχύει τη δυνατότητα συνεργασίας πυροβολικού, ναυτικών και αεροπορικών μέσων σε πραγματικό χρόνο.
Το NMESIS βασίζεται σε μη επανδρωμένο όχημα JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), γνωστό και ως ROGUE-Fires, το οποίο φέρει δύο κατευθυνόμενους πυραύλους NSM σε αυτόνομους κάνιστρους. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για ταχεία ανάπτυξη, διασπορά και μετακίνηση, προκειμένου να δυσκολεύει τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσή του από εχθρικά μέσα. Τα μικρά, ευέλικτα πληρώματα μπορούν να διαχειρίζονται πολλούς εκτοξευτές ταυτόχρονα και να αλλάζουν θέσεις τακτικά.
Ο πύραυλος NSM, σχεδιασμένος από τη νορβηγική Kongsberg Defence και παραγόμενος σε συνεργασία με τη Raytheon, διαθέτει χαρακτηριστικά stealth για αποφυγή εντοπισμού και χρησιμοποιεί υπέρυθρο αισθητήρα απεικόνισης για τερματική καθοδήγηση. Δεν εκπέμπει δικό του σήμα ραντάρ και βασίζεται σε παθητική εντολή στόχων, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό του από εχθρικά συστήματα δύσκολο. Οι NSM έχουν ενταχθεί ήδη στον εξοπλισμό διαφόρων αμερικανικών πολεμικών πλοίων και φρεγατών κλάσης Constellation, με κόστος περίπου 1,9 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.
Με εμβέλεια περίπου 110 ναυτικών μιλίων, το NMESIS από τα νησιά Βατάνες μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε πλοίο διέρχεται από το στενό, από τις βόρειες ακτές της Λουζόν έως και την άκρη της Ταϊβάν. Η ανάπτυξη αυτή είναι ακριβώς αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε το σύστημα και τα νέα συντάγματα πεζοναυτών MLR (Marine Littoral Regiments): για να λειτουργούν εντός της «αυλής» του εχθρού και να ασκούν πίεση σε ζωτικά θαλάσσια περάσματα.
Το Πεκίνο έχει ήδη αντιδράσει έντονα στην προηγούμενη ανάπτυξη του συστήματος Typhon των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, και η κίνηση αυτή με το NMESIS αναμένεται να επιτείνει την ένταση. Η Κίνα εντείνει συνεχώς τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν με περιφερειακές ασκήσεις πολλαπλών πεδίων και επενδύει τεράστια ποσά στην επέκταση του πολεμικού της ναυτικού.
Το Στενό Λουζόν αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για την Κίνα, και είναι λογικό να επιδιώξει με κάθε μέσο την εξουδετέρωση μιας τέτοιας απειλής σε περίπτωση σύγκρουσης. Ωστόσο, ο εντοπισμός και η καταστροφή μικρών, διασκορπισμένων εκτοξευτών NMESIS δεν είναι εύκολος στόχος, αυξάνοντας το κόστος για το Πεκίνο και ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ του συστήματος.
Η ανάπτυξη αυτή εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Πεζοναυτών μέσω του δόγματος EABO (Expeditionary Advanced Base Operations), που εξελίσσεται ραγδαία, με στόχο την κυριαρχία σε κρίσιμα γεωστρατηγικά σημεία του Ινδο-Ειρηνικού.