Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε χθες να επανεκκινήσει τις συνομιλίες την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που βρίσκονται υπό την κράτηση της Χαμάς. Αυτή η απόφαση λήφθηκε έπειτα από πίεση των μεσολαβητικών χωρών, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προειδοποίησαν τις αντιμαχόμενες πλευρές ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις ούτε δικαιολογία για περαιτέρω αναβολές».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακο, με τουλάχιστον 18 θανάτους να έχουν καταγραφεί χθες σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δύο σχολείων, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
«Σε απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα αποστείλει αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στις 15 Αυγούστου στον καθορισμένο τόπο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον, το Κάιρο και η Ντόχα κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να επανεκκινήσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι» και απομένει μόνο να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της». Οι μεσολαβητές δήλωσαν επίσης ότι είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να παρουσιάσουν μια τελική πρόταση που θα διευθετεί τα ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας κατά τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Η Ντόχα ηγείται των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσινγκτον, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ. Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών θα επιδιωχθεί σταδιακά, με την αρχική κατάπαυση του πυρός να αποτελεί το πρώτο βήμα. Οι συνομιλίες βασίζονται στο πλαίσιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, το οποίο προέκυψε ως ισραηλινή πρόταση.
Η συμφωνία-πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι μεσολαβητές, «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους.