Σε μια εκτενή ανάλυση, οι «Financial Times» επισημαίνουν την ανάγκη του ΝΑΤΟ να αντιδράσει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τις συμφωνίες για πυρηνικές επενδύσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν συχνά αναφέρεται στη μονάδα που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στην ακτή της Μεσογείου ως το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το εργοστάσιο ανήκει στη Ρωσία.
Αντί για το κλασικό μοντέλο κατασκευής και παράδοσης του αντιδραστήρα, το έργο του Ακκουγιού ακολουθεί ένα πρωτότυπο μοντέλο κατασκευής-ιδιοκτησίας-λειτουργίας, στο οποίο η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας και αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία, εκπαίδευση του προσωπικού, διαχείριση των πυρηνικών καυσίμων και την τελική αποξήλωση του σταθμού.
Παρόλο που ο Ερντογάν παρουσίασε το έργο ως μέσο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας, το συμβόλαιο ουσιαστικά ενισχύει τη δέσμευση της χώρας στη Ρωσία για τον επόμενο αιώνα, λόγω του 60ετούς κύκλου λειτουργίας του σταθμού και της μετέπειτα αποξήλωσης. Επιπλέον, το εργοστάσιο του Ακκουγιού βρίσκεται κοντά σε στρατηγικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπως η βάση του Ιντσιρλίκ και το ραντάρ αντιβαλλιστικών πυραύλων στο Κιουρετζίκ, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία σε στρατηγικές υποδομές μιας χώρας του ΝΑΤΟ.