Η διεθνής παγκόσμια τάξη απειλείται με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησαν οι επικεφαλής της MI6 και της CIA. Στο πρώτο κοινό δημοσίευμα που συνέταξαν οι επικεφαλής των βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην κοινή 77χρονη ιστορία τους, ο επικεφαλής της MI6 σερ Ρίτσαρντ Μουρ και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησαν ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πλέον «μια άνευ προηγουμένου σειρά απειλών».
Γράφοντας στους Financial Times, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αναλογίστηκαν τις δεκαετίες συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια δύο παγκόσμιων πολέμων και στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας: «Οι προκλήσεις του παρελθόντος επιταχύνονται στο παρόν και επιτείνονται από την τεχνολογική αλλαγή».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη – το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και προσέφερε αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο, ευκαιρίες και ευημερία – απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον ψυχρό πόλεμο», έγραψαν.
Και για τις δύο υπηρεσίες, «η άνοδος της Κίνας είναι η κύρια πρόκληση των πληροφοριών και της γεωπολιτικής του 21ου αιώνα και έχουμε αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες μας ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα», ανέφεραν.
Προειδοποίησαν ότι η διατήρηση της πορείας στην αντίσταση στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία «είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ», λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν θα καταφέρει να εξαλείψει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας». Οι επικεφαλής των υπηρεσιών επέκριναν την «απερίσκεπτη εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη που διεξάγεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την κυνική χρήση της τεχνολογίας για τη διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης που αποσκοπεί στο να μας προβληματίσει».
«Στον 21ο αιώνα, οι κρίσεις δεν έρχονται διαδοχικά», έγραψαν. «Ενώ σημαντική προσοχή και πόροι αναπτύσσονται κατά της Ρωσίας, δρούμε από κοινού σε άλλα μέρη και χώρους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο παγκόσμιας αστάθειας».
Μιλώντας το Σάββατο στο Λονδίνο σε μια πρωτοφανή κοινή εμφάνιση μαζί με τον σερ Ρίτσαρντ, ο κ. Μπερνς προειδοποίησε για την αυξανόμενη και «ανησυχητική» αμυντική σχέση μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Μετά τις αναφορές του CNN και της Wall Street Journal ότι η Τεχεράνη αψήφησε τις απειλές των G7 για περαιτέρω κυρώσεις προμηθεύοντας τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ο κ. Burns προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια «δραματική κλιμάκωση» της σχέσης μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.
Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει πυρομαχικά και πυραύλους στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας, ενώ το Ιράν προμηθεύει τη Μόσχα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο κ. Burns δήλωσε ότι η CIA δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις ότι η Κίνα στέλνει όπλα στη Ρωσία, «αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα που δεν είναι πολύ κοντά σε αυτό».
Με την Ουκρανία να παροτρύνει επί του παρόντος τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, ο κ. Burns δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να έχει «κατά νου» τον κίνδυνο κλιμάκωσης, αλλά να μην «εκφοβίζεται άσκοπα» από τις ρωσικές σαμποτάζ.
Αποκαλύπτοντας ότι είχε σταλεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συναντήσει έναν Ρώσο ομόλογό του νωρίτερα στη σύγκρουση, προκειμένου να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε: «Υπήρξε μια στιγμή το φθινόπωρο του 2022, όταν νομίζω ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Συνεχίσαμε να είμαστε πολύ ευθείς σχετικά με αυτό. Έτσι, δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να εκφοβιστούμε».
Και πρόσθεσε: «Το ερασιτεχνικό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και πιο απερίσκεπτο και πιο επικίνδυνο».
Οι κατάσκοποι επέμειναν ότι οι υπηρεσίες τους «αξιοποίησαν τα κανάλια πληροφοριών μας για να πιέσουν σκληρά για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή. «Οι υπηρεσίες μας εργάζονται ακατάπαυστα για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει τα δεινά και τις τρομακτικές απώλειες ζωής των Παλαιστινίων πολιτών και να φέρει πίσω τους ομήρους μετά από 11 μήνες κολασμένου εγκλεισμού από τη Χαμάς».