Με σφοδρούς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ στον Νίκο Δένδια, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Καστελλόριζο και τις δηλώσεις του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, αποκάλεσε τον Νίκο Δένδια «προβοκάτορα», αναφερόμενος σε «ακραία στοιχεία στην Ελλάδα» που, όπως υποστήριξε, «κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν τον διάλογο μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη».
«Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε μετά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Ωστόσο, ακραίοι στην Ελλάδα προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Πήγε στο Καστελλόριζο και μίλησε για ενίσχυση του εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχοποιώντας την Τουρκία», δήλωσε ο Τσελίκ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Τα λόγια του Δένδια δεν μπορούν να μας φτάσουν χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο. Αυτές οι δηλώσεις δεν επιθυμούν τον διάλογο. Το λόμπι του χάους θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση. Αυτό αντιτίθεται στη δήλωση του Μητσοτάκη για συνέχιση του διαλόγου. Ο Δένδιας αντιβαίνει στις θέσεις του δικού του πρωθυπουργού μέσω της Τουρκίας, κάτι που αποτελεί πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης».
Οι τουρκικές επιθέσεις προς τον Νίκο Δένδια συνεχίζονται, καθώς ο Έλληνας υπουργός έχει πολλές φορές απορρίψει το αφήγημα περί «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, προειδοποιώντας για μια «ζωντανή απειλή». Κατά την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, ο Δένδιας είχε τονίσει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Θυμίζουμε πως, κατά την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το Καστελλόριζο είναι κομβικό σημείο για την ΑΟΖ της Χώρας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας στις τουρκικές ακτές. Οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός των Διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης. Συνιστά αυταπόρριπτο ισχυρισμό.
Οι θέσεις μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς και απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που, βάσει της νομολογίας της Χάγης παράγει εθιμικούς κανόνες και για μη συμβαλλόμενα κράτη.
Στο άρθρο 121 (2) της εν λόγω Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα. Για το μέγεθος των νησιών δεν γίνεται διαφοροποίηση στη Σύμβαση, ως προς τα δικαιώματα που συνδέονται με την κυριαρχία. Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη προς τα ανωτέρω, αυτομάτως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Θυμίζω ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό της ΑΟΖ με τρίτο κράτος, οφείλει να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος».