Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας warwingsdaily η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου ενδέχεται να οδηγήσουν στην πώληση 12 Mirage 2000-5, ενισχύοντας τις αεροπορικές δυνατότητες της Σερβίας. Η Σερβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την απόκτηση δώδεκα Mirage 2000-5, τα οποία περιλαμβάνουν δέκα μονοθέσια Mirage 2000-5EG και δύο διθέσια Mirage 2000-5BG. Αυτά τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά θα επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία και Αντιαεροπορική Άμυνα της Σερβίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να αντικαταστήσει τα παλιά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29SM Fulcrum. Τα Mirage 2000-5 θα λειτουργήσουν ως μεταβατικά μαχητικά πριν από μια ενδεχόμενη απόκτηση των Dassault Aviation Rafale F4.
Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024, έχουν λάβει έγκριση από το Παρίσι. Η συμφωνία θα προσφέρει στη Σερβία την ευκαιρία να εξοικειωθεί με την προηγμένη γαλλική αεροπορική τεχνολογία, η οποία είναι ανώτερη από τα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σήμερα. Για την Ελλάδα, η πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, με την ενσωμάτωση των Rafale F4. Η κίνηση αυτή έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, καθώς Σερβία και Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, κάτι που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως η Ταϊβάν και η αμερικανική εταιρεία Draken International, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά η γεωγραφική εγγύτητα ίσως ευνοήσει τη Σερβία.
Η Γαλλία, ως κατασκευαστής, πρέπει να δώσει την έγκρισή της για οποιαδήποτε μεταπώληση γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Παρίσι έχει δώσει το πράσινο φως, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η συναλλαγή δεν θα επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα Rafale F4. Η Γαλλία χαιρετίζει την πώληση, καθώς θα ενισχύσει την επιρροή της στη Σερβία και θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά συμβόλαια.
Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν οικονομικές, τεχνικές και υλικοτεχνικές λεπτομέρειες. Αν και το ποσό της συναλλαγής δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, αναμένεται να περιλαμβάνει όχι μόνο τα αεροσκάφη, αλλά και ανταλλακτικά, εξοπλισμό οπλισμού και την εκπαίδευση του σερβικού προσωπικού. Αυτή η συνολική προσέγγιση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική ενσωμάτωση των αεροσκαφών στον σερβικό στόλο.