Στη διάρκεια της ομιλίας του στην 3η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συνέχισης της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα, όταν διοργάνωσε την πρώτη σύνοδο στις 21 Αυγούστου 2023. Σημείωσε ότι, όπως είχε υπογραμμιστεί στην Κοινή Δήλωση των Αθηνών, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία μοιράζονται κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και μέλλον, ενώ επεσήμανε τη σπουδαιότητα των συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων χωρών και των κρατών-μελών, παρά τις όποιες διαφορές.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο πόλεμος που διεξάγεται έχει παγκόσμια διάσταση και αναφέρθηκε στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Ελβετία, η οποία επιβεβαίωσε τη διεθνή υποστήριξη για μια δίκαιη ειρήνη. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.
Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης λόγω των γεωπολιτικών και ασφαλιστικών εξελίξεων, καλώντας τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξή τους.
Διακήρυξη του Ντουμπρόβνικ
Οι ηγέτες της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων του Πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenković, του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2024 στο Ντουμπρόβνικ για την 3η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε στη σύνοδο στηρίχθηκε στα αποτελέσματα των προηγούμενων συνόδων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τα Τίρανα.
Στην διακήρυξη αυτή, οι συμμετέχοντες καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την παράνομη και καταδικαστέα, και επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εξέφρασαν επίσης τον σεβασμό και τη συμπαράστασή τους προς τον ουκρανικό λαό για την ηρωική αντίσταση που προβάλλει από το 2014.
Τονίστηκε η ανάγκη για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, καθώς και η στήριξη της Φόρμουλας Ειρήνης του Προέδρου Zelenskyy. Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη στήριξή της προς την Ουκρανία και να αποφύγει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία στον πόλεμο.
Επιπλέον, καταδίκασαν τις παράνομες προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και τόνισαν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από την Ουκρανία. Χαιρέτισαν επίσης την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, καθώς και με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Μολδαβία.
Στη σύνοδο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, με την κινητοποίηση διεθνών φορέων και ιδιωτικού τομέα.