Η Ρωσία παρουσίασε τις σημαδούρες “Aqua”, σχεδιασμένες ειδικά για την ανίχνευση ουκρανικών ναυτικών μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV. Παρότι οι λεπτομέρειες για αυτές τις συσκευές παραμένουν ελάχιστες, η σημασία τους είναι προφανής, καθώς αντιπροσωπεύουν μια τακτική αλλαγή στην προσέγγιση της Ρωσίας έναντι θαλάσσιων απειλών σύμφωνα με τον Ivan Khomenko.
Λειτουργικές αρχές των υδροακουστικών σημαδούρων
Σύμφωνα με το Defense Express, οι υδροακουστικές σημαδούρες αναπτύσσονται σε επιλεγμένα σημεία της θάλασσας για την καταγραφή υποθαλάσσιων ήχων που μπορεί να αποκαλύπτουν την παρουσία ναυτικών USV. Αυτές συνήθως αναπτύσσονται από εξειδικευμένα περιπολικά αεροσκάφη και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, με ειδικούς χειριστές υπεύθυνους για την ερμηνεία των ακουστικών σημάτων.
Η διάρκεια λειτουργίας των σημαδούρων είναι περιορισμένη, καθώς βασίζονται σε εσωτερικές πηγές ενέργειας. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η παραγωγική τους ποσότητα, οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας που μπορούν να καλυφθούν και οι τοποθεσίες των επιχειρησιακών κέντρων που αναλύουν τα συλλεχθέντα δεδομένα.
Παραγωγικές δυνατότητες και περιορισμοί
Οι πέντε κύριοι τύποι υδροακουστικών σημαδούρων στο ρωσικό ναυτικό είναι:
- RGB-1: Ζυγίζει 14 κιλά, με χρόνο λειτουργίας 45 λεπτά και εμβέλεια ανίχνευσης έως 2 χιλιόμετρα για υποθαλάσσιους στόχους.
- RGB-2: Παρόμοια με την RGB-1, αλλά ζυγίζει 40 κιλά.
- RGB-3: Μεγαλύτερη μονάδα 185 κιλών, με μόνο 5 λεπτά λειτουργίας και εμβέλεια ανίχνευσης περίπου 2 χιλιόμετρα.
- RGB-16: Προσφέρει έως 5 ώρες συνεχούς λειτουργίας, χωρίς να αναφέρεται η εμβέλεια ανίχνευσης.
- RGB-55: Διαθέτει εμβέλεια ανίχνευσης έως 5 χιλιόμετρα και εμβέλεια μετάδοσης δεδομένων 30 χιλιόμετρα.
Αυτές οι προδιαγραφές υποδεικνύουν ενδεχόμενη ανεπάρκεια στον εντοπισμό μικρότερων USV, όπως αυτά της Ουκρανίας, που κινούνται κοντά στην επιφάνεια και έχουν πολύ μικρότερο ακουστικό αποτύπωμα συγκριτικά με υποβρύχια. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε στη δημιουργία των εξειδικευμένων σημαδούρων “Aqua”.
Η ανάπτυξη των σημαδούρων “Aqua” υπογραμμίζει την αναγνώριση από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία των προκλήσεων που θέτει η ουκρανική τεχνολογμωσία στον τομέα αυτό. Η αδυναμία αποτελεσματικής χρήσης συμπαγών συστημάτων ραντάρ ή επίγειων σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου στα ναυτικά σκάφη καταδεικνύει τους περιορισμούς των υφιστάμενων ρωσικών δυνατοτήτων.