Βρετανικά Tornado της RAF χρησιμοποίησαν επιχειρησιακά τους πυραύλους Storm Shadow για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003. Παρόλο που δεν είχαν ακόμα επίσημα ενταχθεί σε υπηρεσία, ένας «επιταχυνόμενος κύκλος δοκιμών» επέτρεψε τη χρήση τους από τη Μοίρα 617 της RAF στη σύγκρουση.

Κατά την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το 2011, οι Storm Shadow/SCALP-EG εκτοξεύθηκαν εναντίον στόχων υπέρ του Καντάφι από γαλλικά Rafale και ιταλικά και βρετανικά Tornado. Στόχοι περιλάμβαναν την Αεροπορική Βάση Al Jufra και ένα στρατιωτικό καταφύγιο στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι. Τον Δεκέμβριο του 2011, Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ιταλικά Tornado IDS εκτόξευσαν 20-30 πυραύλους Storm Shadow κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Λιβύη, με ποσοστό επιτυχίας 97%.
Τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, γαλλικά αεροσκάφη εκτόξευσαν 12 πυραύλους SCALP εναντίον στόχων του ISIS στη Συρία, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Chammal. Υποστηρίζεται ότι η απόφαση λήφθηκε για τη μείωση των αποθεμάτων και του κόστους συντήρησης των πυραύλων.
Στις 26 Ιουνίου 2016, η RAF εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους Storm Shadow από δύο Tornado, πλήττοντας ένα καταφύγιο του ISIS στο Ιράκ. Όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν άμεσα τον στόχο τους, διαπερνώντας βαθιά στο καταφύγιο, λόγω της ισχυρής κατασκευής του.
Τον Οκτώβριο του 2016, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι βρετανικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στη σύγκρουση στην Υεμένη.
Τον Απρίλιο του 2018, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε Storm Shadow, εκτοξευμένους από Panavia Tornado GR4, για να πλήξει εγκατάσταση χημικών όπλων στη Συρία. Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο Kenneth McKenzie των ΗΠΑ, η εγκατάσταση Him Shinshar κοντά στη Χομς χτυπήθηκε από 9 αμερικανικούς Tomahawk, 8 βρετανικούς Storm Shadow, 3 γαλλικούς MdCN και 2 γαλλικούς SCALP. Δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν την καταστροφή του στόχου, ενώ το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι επιθέσεις ήταν “ακριβείς και συντριπτικές”. Η Ρωσία, ωστόσο, παρουσίασε θραύσματα ενός υποτιθέμενου καταρριφθέντος Storm Shadow σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.
Τον Ιούλιο του 2020, υποστηρίχθηκε ότι Storm Shadows εκτοξεύτηκαν από Emirati Mirage 2000 ή αιγυπτιακά Rafale στον βομβαρδισμό της Αεροπορικής Βάσης Al-Watiya κατά τον Δεύτερο Λιβυκό Εμφύλιο Πόλεμο. Η επίθεση προκάλεσε τραυματισμούς σε Τούρκους στρατιώτες και καταστροφή συστημάτων Hawk και KORAL, που ανήκαν στον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριζε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Στις 11 Μαρτίου 2021, δύο Typhoon FGR4 της RAF, επιχειρώντας από την RAF Akrotiri στην Κύπρο, πραγματοποίησαν την πρώτη επιχειρησιακή χρήση των Storm Shadow από Typhoon, πλήττοντας σύμπλεγμα σπηλαίων νοτιοδυτικά της Ερμπίλ στο Ιράκ, όπου βρίσκονταν μαχητές του ISIS.
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ & SCALP/STORM-SHADOW
Στις 11 Μαΐου 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι προμήθευε την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Αυτή η απόφαση ακολούθησε τη δέσμευση της Βρετανίας, τον Φεβρουάριο του 2023, να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς ως απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών. Η Ουκρανία διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε αυτούς τους πυραύλους σε ρωσικό έδαφος. Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Ben Wallace χαρακτήρισε την παράδοση των Storm Shadow ως “αναλογική απάντηση στην κλιμάκωση της Ρωσίας”, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα, όπως ο υπερηχητικός Kh-47M2 Kinzhal, ο πύραυλος 3M-54 Kalibr και το μη επανδρωμένο Shahed-136.
Η παραχώρηση των Storm Shadow αποτέλεσε σημαντική ενίσχυση για την Ουκρανία, καθώς επέτρεψε επιθέσεις σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό. Οι νέες δυνατότητες στόχευσης περιλάμβαναν κόμβους διοίκησης και ελέγχου καθώς και σημεία εφοδιαστικής αλυσίδας στην κατεχόμενη Κριμαία, αποδυναμώνοντας τη ρωσική γραμμή ανεφοδιασμού. Σύντομα μετά, η Γαλλία ανακοίνωσε την προμήθεια των SCALP EG, της δικής της εκδοχής του πυραύλου, με τη διευκρίνιση ότι δεν προμήθευε όπλα ικανών να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Στις 18 Μαΐου, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είχε ήδη χρησιμοποιήσει επιτυχώς τους Storm Shadow.
Στις 13 Μαΐου 2023, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε Storm Shadow για να πλήξει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Λουχάνσκ, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της προμήθειας. Ουκρανικά Su-24 εξαπέλυσαν τους πυραύλους υπό την κάλυψη MiG-29 και Su-27, εξοπλισμένων με AGM-88 HARM για την εξουδετέρωση ρωσικών ραντάρ, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα UAV και δολώματα ADM-160 MALD για την παραπλάνηση της ρωσικής αεράμυνας. Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ επιβεβαίωσε τη χρήση του Su-24 ως πλατφόρμας εκτόξευσης, δημοσιεύοντας φωτογραφία του αεροσκάφους με δύο πυραύλους Storm Shadow κάτω από τα φτερά του.
Στα τέλη Μαΐου 2023, ο Ρέζνικοφ δήλωσε ότι οι πύραυλοι Storm Shadow πέτυχαν το 100% των στόχων τους, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε κάποιους.Στις 12 Ιουνίου 2023, μια επίθεση με Storm Shadow σκότωσε τον Ρώσο Υποστράτηγο Σεργκέι Γκοριατσέφ στην περιοχή Ζαπορίζια. Στις 22 Ιουνίου, Storm Shadow έπληξαν τη γέφυρα Τσόνγκαρ, που συνδέει την Κριμαία με την περιφέρεια Χερσώνας, διαταράσσοντας τον ρωσικό ανεφοδιασμό.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, Storm Shadow και SCALP χρησιμοποιήθηκαν για πλήγμα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο υποβρύχιο Rostov-na-Donu και στο αποβατικό πλοίο Minsk, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πηγές υπέστη μη αναστρέψιμες ζημιές.Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, τουλάχιστον τρεις πύραυλοι Storm Shadow και SCALP έπληξαν τα κεντρικά του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Η Ουκρανία ανέφερε ότι η επίθεση σκότωσε 34 Ρώσους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του Στόλου, ενώ 100 άλλοι τραυματίστηκαν.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2023, Storm Shadow/SCALP εκτοξεύθηκαν εναντίον του ρωσοκρατούμενου λιμανιού της Θεοδοσίας, καταστρέφοντας το ρωσικό αποβατικό πλοίο Novocherkassk.Στις 28 Μαΐου 2024, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί SCALP για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους, υπό τον όρο ότι θα στοχεύουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα επιτρέψει την αμυντική χρήση των Storm Shadow σε ρωσικούς στόχους.Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία δεχθεί επίθεση με συμβατικά όπλα, θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά.
Στις 20 Νοεμβρίου 2024, η Ουκρανία εκτόξευσε Storm Shadow στο ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, ως απάντηση στη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ. Την ίδια ημέρα, οι πύραυλοι χτύπησαν υπόγεια στρατιωτική εγκατάσταση στο Μαρίνο, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι σκοτώθηκε ο Ρώσος Αντιστράτηγος Βαλερί Σολόντσουκ και Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
1. Επιλογή Στόχων Υψηλής Στρατηγικής Αξίας
Όλες οι επιχειρήσεις είχαν ως κύριο στόχο σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως:
- Κέντρα διοίκησης και ελέγχου (π.χ. Στόλος Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη)
- Κόμβοι ανεφοδιασμού και αποθήκες πυρομαχικών
- Υποδομές μεταφορών (γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές)
- Πολεμικά πλοία και υποβρύχια
- Υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατηγεία
2. Χρήση Χαμηλού Προφίλ Πτήσης και Παραπλάνηση Αεράμυνας
Οι Storm Shadow/SCALP είναι πύραυλοι κρουζ, σχεδιασμένοι να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος για να αποφεύγουν τα ραντάρ. Οι ουκρανικές επιθέσεις συχνά περιλάμβαναν:
- Χρήση UAVs και δολωμάτων (ADM-160 MALD) για να παραπλανήσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας
- Συγχρονισμένη εκτόξευση πυραύλων από Su-24 υπό την κάλυψη μαχητικών MiG-29/Su-27 εξοπλισμένων με AGM-88 HARM για καταστολή ραντάρ
- Στοχοποίηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας πριν ή κατά τη διάρκεια των επιθέσεων