Δύο ουκρανικές εταιρείες κατασκευής drones, σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες, επιλέχθηκαν να επιδείξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAS) μεγάλης εμβέλειας στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis του Defense Innovation Unit (DIU) των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη kamikaze drones με αντοχή σε παρεμβολές GPS και ηλεκτρονικό πόλεμο, αντανακλώντας τις σύγχρονες τάσεις που έχουν αναδειχθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Το DIU ανακοίνωσε την ανάθεση τεσσάρων συμβολαίων στο πλαίσιο του Artemis για την παραγωγή πρωτοτύπων που θα αξιολογηθούν σε επιχειρησιακά ρεαλιστικές συνθήκες. Δύο συμβόλαια απονεμήθηκαν στις αμερικανικές Aerovironment και Dragoon Technologies, ενώ τα άλλα δύο δόθηκαν σε εταιρείες λογισμικού των ΗΠΑ, Auterion και Swan, που συνεργάζονται με ανώνυμες ουκρανικές εταιρείες.
Το Artemis στοχεύει στην παροχή loitering munitions που θα μπορούν να λειτουργούν σε ηλεκτρονικά διαταραγμένα περιβάλλοντα με χαμηλό κόστος, επιτρέποντας τη μαζική ανάπτυξή τους. Το πρόγραμμα εξετάζει χερσαίας εκτόξευσης drones με εμβέλεια 50-300+ χιλιόμετρα, ικανά για προσβολή στρατηγικών στόχων και ταχεία αναβάθμιση.
Η DIU αξιολόγησε 165 προτάσεις και προχώρησε στις δοκιμές πτήσης των επιλεγμένων drones, με στόχο την ολοκλήρωση των πρωτοτύπων έως τον Μάιο του 2025. Αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τα σχέδια των drones, το πρόγραμμα απαιτεί ευελιξία, ικανότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος, μεταφορά ποικίλων φορτίων και λειτουργία σε περιβάλλον διακοπτόμενης ή απουσιάζουσας συνδεσιμότητας GPS.
Η Aerovironment διαθέτει ήδη το Switchblade 600, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Dragoon Technologies έχει λάβει συμβόλαια για την ανάπτυξη χαμηλού κόστους drones μίας χρήσης.
Η ουκρανική εμπειρία στον πόλεμο έχει δείξει ότι τα drones μπορούν να προσφέρουν στρατηγικά πλήγματα βαθιά εντός ρωσικού εδάφους, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίθεση σε αεροπορικές βάσεις, ενεργειακές εγκαταστάσεις και άλλους στόχους υψηλής αξίας. Οι ουκρανικές εταιρείες έχουν ήδη επιδείξει drones με προωθητήρες ελίκων και τζετ, καθώς και drones μετασκευασμένα από πολιτικά αεροσκάφη, που διαθέτουν εμβέλεια πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτεί το Artemis.
Το πρόγραμμα Artemis, επομένως, δεν αφορά μόνο τα drones-καμικάζι αλλά και την εξερεύνηση νέων ρόλων, όπως η χρήση τους ως δολώματα ηλεκτρονικού πολέμου ή αναγνωριστικά μέσα. Το θόλωμα της γραμμής μεταξύ drones και πυραύλων cruise δείχνει την εξέλιξη του σύγχρονου πολέμου και την προσαρμογή των στρατιωτικών τεχνολογιών στις νέες απαιτήσεις του πεδίου μάχης.