Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κάνει πλέον εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην αεροναυπηγική της βιομηχανία, αξιοποιώντας την πλατφόρμα DeepSeek για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Την πληροφορία δημοσίευσε η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη τον Wang Yongqing, επικεφαλής σχεδίασης στο Ινστιτούτο Σχεδίασης Αεροσκαφών του Shenyang, που υπάγεται στον κρατικό κινεζικό αεροναυπηγικό κολοσσό Aviation Industry Corporation of China (AVIC).
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ενεργά για την αυτοματοποίηση ρουτινών εργασιών, απελευθερώνοντας τους επιστήμονες ώστε να επικεντρωθούν σε κρίσιμες πτυχές της σχεδίασης και ανάπτυξης νέων συστημάτων. Ο Wang εργάζεται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στο συγκεκριμένο ινστιτούτο, το οποίο έχει αναλάβει την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων μαχητικών για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το J-15 “Flying Shark”, ναυτικής χρήσης μαχητικό που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα, και το J-35, stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων με σχεδίαση χαμηλής παρατηρησιμότητας.
Σύμφωνα με τον Wang, η ομάδα του χρησιμοποιεί ήδη ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που έχει επιταχύνει σημαντικά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων αεροσκαφών. Όπως δήλωσε, «η τεχνολογία έχει ήδη αποδείξει την αξία της, προσφέροντας νέες ιδέες και μεθόδους για μελλοντική αεροδιαστημική έρευνα και ανάπτυξη». Το Πανεπιστήμιο Αεροδιαστημικής του Shenyang, που συμμετέχει επίσης στις προσπάθειες, υπάγεται στην AVIC και λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας στην κινεζική αμυντική βιομηχανία.
Η χρήση της DeepSeek AI έχει ήδη αποδώσει: έχει καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της ναυτικής έκδοσης του J-35, κατάλληλης για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και σημαντική αναβάθμιση της έκδοσης ξηράς. Παράλληλα, η ομάδα του Wang διεξάγει εντατική έρευνα πάνω σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), με στόχο την επίλυση σύνθετων προβλημάτων αεροναυπηγικής σχεδίασης με βάση ρεαλιστικά επιχειρησιακά σενάρια.
Η συστηματική χρήση AI από την Κίνα συνδέεται άμεσα με την πρόοδο στην ανάπτυξη μαχητικών 6ης γενιάς, τα οποία ήδη εμφανίζονται συχνά στον εναέριο χώρο της χώρας, σύμφωνα με την Militarnyi. Η εταιρεία Chengdu Aircraft Industry Group συνεχίζει τις δοκιμές στο πρωτότυπο του J-36, ενός βαρέως μαχητικού με τρεις κινητήρες. Το αεροσκάφος διαθέτει επίπεδες εξαγωγές καυσαερίων (flat nozzles), διπλό τροχό στο ρύγχος και δίδυμο τροχό στο κύριο σύστημα προσγείωσης, ένδειξη μεγάλης μάζας και αυξημένου φορτίου αποστολής.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό σχεδιασμό τοποθετεί την Κίνα στην πρωτοπορία των εφαρμογών AI στην αεροπορική τεχνολογία. Η πλατφόρμα DeepSeek λειτουργεί όχι μόνο ως εργαλείο αυτοματοποίησης, αλλά και ως σύστημα στρατηγικής υποστήριξης αποφάσεων στη σχεδίαση. Η επιτάχυνση προγραμμάτων 5ης και 6ης γενιάς ενισχύει την εναέρια αποτροπή της Κίνας στην Ασία και αλλάζει τους συσχετισμούς ισχύος στον Ινδο-Ειρηνικό.