Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τη δέσμευσή της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, σε μια περίοδο όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται και η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει επικίνδυνα. Η δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, περί ολοκληρωτικής ανάκτησης της περιοχής, συνοδεύτηκε από την εκτέλεση μεγάλων χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν τις ήδη εντατικές αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέες επιθέσεις, αυξάνοντας δραματικά τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πρωτοφανή σύγκρουση που ξεκίνησε μετά την έφοδο της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, επετράπη η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Συγκεκριμένα, πέντε φορτηγά του ΟΗΕ με βασικά είδη διατροφής –ιδίως για βρέφη– πέρασαν τα σύνορα, ωστόσο η παρέμβαση χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ως «σταγόνα στον ωκεανό». Το Ισραήλ είχε απαγορεύσει κάθε είσοδο βοήθειας από τις 2 Μαρτίου, γεγονός που συνέβαλε στην εκθετική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για επικείμενο λιμό.
Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων ξεκίνησε εκ νέου στις 18 Μαρτίου, ύστερα από δίμηνη ανακωχή, με σκοπό –κατά τις δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης– την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και την εξουδετέρωση της Χαμάς.
Η στρατηγική του Ισραήλ πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Με κοινή ανακοίνωση, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι δήλωσαν πως δεν προτίθενται να παραμείνουν αδρανείς μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Νετανιάχου απάντησε με έντονη ρητορική, κατηγορώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι ουσιαστικά «ανταμείβουν τη Χαμάς» και «ενθαρρύνουν νέα εγκλήματα όπως αυτά της 7ης Οκτωβρίου».
«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού για ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα.
Η πρόθεση του Ισραήλ να αποκτήσει πλήρη εδαφικό και στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας, πέραν της τακτικής διάστασης, ενσωματώνει στρατηγικά χαρακτηριστικά κατοχής και επαναπροσδιορισμού της διακυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα. Η διεθνής διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ ενδέχεται να ενταθεί, ενώ η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται σε κεντρικό πεδίο πολιτικής πίεσης.
Αν η τρέχουσα πορεία συνεχιστεί χωρίς ουσιαστική διπλωματική παρέμβαση, αναμένεται περαιτέρω σύγκρουση και διάρρηξη των ισορροπιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.