Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, με βασικό θέμα την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, με στόχο τον τερματισμό της πιο φονικής σύρραξης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει φέρει τη Ρωσία και τη Δύση στο χειρότερο σημείο αντιπαράθεσης από την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962. Παρά τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες, η διπλωματική λύση παραμένει αμφίβολη, με τις συγκρούσεις να προκαλούν πάνω από 5.000 απώλειες Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει τη φιλοδοξία να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη σύρραξη στην Ουκρανία ως “λουτρό αίματος” και αντιπαράθεση δι’ αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ασκεί πίεση και στις δύο πλευρές, αλλά και στους Ευρωπαίους, για επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αντιπροσώπων από τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόταση του Πούτιν και παρέμβαση της Ουάσινγκτον, με επίκεντρο την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
Στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε:
«Ελπίζω να είναι μια παραγωγική ημέρα. Να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός και να τελειώσει αυτός ο εξαιρετικά βίαιος πόλεμος, που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει».
Ο Τραμπ θα επικοινωνήσει με τον Πούτιν στις 10 π.μ. (ώρα Ανατολικών ΗΠΑ – 17:00 Ελλάδας) τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την κλήση. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει να συνομιλήσει και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά και με ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Στο παρασκήνιο, η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αδιαλλαξία της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να προκαλέσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παρά την πίεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί σκληρή γραμμή, επιμένοντας στις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τον τερματισμό της σύρραξης. Η Ρωσία ελέγχει πλέον περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, ενώ οι δυνάμεις της συνεχίζουν να προελαύνουν σε ορισμένα μέτωπα.
Την Κυριακή, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Παράλληλα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου ανέφεραν ότι η Μόσχα σχεδιάζει την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
Ο Πούτιν έχει απαιτήσει όπως:
- Η Ουκρανία παραιτηθεί επισήμως από κάθε φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ
- Αποσύρει τις δυνάμεις της από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που η Ρωσία διεκδικεί ως δικές της
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι ο Πούτιν οφείλει να αποδείξει την πρόθεσή του για ειρήνη, αποδεχόμενος την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Τραμπ και υποστήριξε η Ουκρανία και η Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συνομίλησε για τον πόλεμο με ηγέτες των ΗΠΑ, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η συνεννόηση Τραμπ-Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη-τιμωρία για την Ουκρανία, αφήνοντάς την με απώλεια σημαντικού εδάφους και χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας έναντι μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας.