ΣΧΟΛΙΟ – Ακολουθεί μέρος μίας εκπληκτικής ανάλυσης του F-35 του Sniper targeting pod που θα διαθέτουν τα F-35 για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις και δημιουργία δικτύων θανάτου. H εκπληκτική ανάλυση έχει ανέβει στο The Warzone και θα την βρείτε ΕΔΩ.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Η Lockheed Martin κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του συστήματος στοχοποίησης Sniper με πρόσθετες δυνατότητες δικτύωσης, σχεδιασμένες κυρίως για να παρέχουν ασφαλή σύνδεση μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης (και 3,5) γενιάς όπως το F-16 Viper και μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighters. Ωστόσο, το Sniper μπορεί επίσης να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα μέσα στον αέρα και στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων πυροβολικού. Ως εκ τούτου, προσφέρει τη δυνατότητα να ενεργεί ως κόμβος στο δικό του «δικτύου θανάτου» που θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στις φίλιες δυνάμεις τόσο στον αέρα όσο και κάτω από το έδαφος.
Το Sniper Networked Targeting Pod, που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ανά διετία αεροπορική έκθεση του Farnborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρεί την ίδια λειτουργικότητα στοχοποίησης που υπήρχε στο προηγούμενο Sniper Advanced Targeting Pod (ATP). Στην υπάρχουσα μορφή του, το Sniper ATP διαθέτει ηλεκτρο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες βίντεο, ένα σύστημα εντοπισμού και προσδιορισμού σημείων λέιζερ και τη δυνατότητα παραγωγής συντεταγμένων στόχου για πυρομαχικά καθοδηγούμενα με GPS.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για γενικότερα καθήκοντα επιτήρησης και αναγνώρισης αέρος-εδάφους και προσφέρει μια δευτερεύουσα ικανότητα ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων αέρος-αέρος. Πέρα από την χειροκίνητη καθοδήγηση των αισθητήρων του, μπορεί να καθοδηγηθεί σε ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος μέσω άλλων συστημάτων στο αεροσκάφος υποδοχής, όπως το ραντάρ του ή η οθόνη του πιλότου στο κράνος του. Η νέα δικτυωμένη έκδοση του pod, η ανάπτυξη της οποίας ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους, έχει τον ίδιο γενικό παράγοντα μορφής με τον προκάτοχό του, αλλά με την ιδιαίτερα εμφανή προσθήκη μιας σύμμορφης κεραίας στο κάτω μέρος, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.
Με τη βοήθεια του τμήματος προηγμένων έργων Skunk Works και άλλων τμημάτων της εταιρείας, η Lockheed Martin χρειάστηκε λιγότερο από μισό χρόνο για να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο του συστήματος για δοκιμές πτήσης. Η «προηγμένη ζεύξη δεδομένων του pod, συμβατή με το F-35, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών στόχων και επιτήρησης μεταξύ των αεροσκαφών», σύμφωνα με δελτίο τύπου της Lockheed Martin. «Εν τω μεταξύ, ένας ασύρματος κινητού ad-hoc δικτύου (MANET) θα υποστηρίξει ένα αποκεντρωμένο αλλά εξαιρετικά ασφαλές δίκτυο πλέγματος πολλαπλών εναέριων, επίγειων και θαλάσσιων πλατφορμών που θα είναι έτοιμες να μοιραστούν και να δράσουν με βάση αυτές τις πληροφορίες».
Το σαφές συμπέρασμα είναι ότι το pod θα μπορεί να στέλνει και πιθανότατα να λαμβάνει μεταδόσεις προς και από τους προηγμένους συνδέσμους δεδομένων πολλαπλών λειτουργιών (MADL) που υπάρχουν και στις τρεις τρέχουσες εκδόσεις του F-35. Τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και άλλα αεροσκάφη έχουν ήδη τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα F-35 μέσω του Link16, αλλά αυτό με τρόπο αμφίδρομης «αποστολής και λήψης» μπορεί να αφήσει ευάλωτο ένα αεροσκάφος από άποψη αναγνώρισης. Το MADL βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία πρώτης γραμμής μόνο στο Joint Strike Fighter, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει χαρακτηριστικό των επερχόμενων stealth βομβαρδιστικών B-21 Raider της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονται να συνεργαστούν με μέσα όπως το F-35 είναι πιθανό να αξιοποιήσουν το δίκτυο MADL, όπως έχουμε ήδη δει σε δοκιμές. Αυτό που καθιστά τόσο σημαντική τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα F-35 μέσω του MADL είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλής πιθανότητας αναχαίτισης/χαμηλής πιθανότητας ανίχνευσης (LPI/LPD). Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί και να παρεμβληθεί. Συγκριτικά, η χρήση του Link16 αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα οι εχθρικές δυνάμεις να εντοπίσουν τα κατά τα υοπόλοιπα Joint Strike Fighters και προσφέρει έναν επιπλέον τρόπο στους αντιπάλους να παρακολουθούν τις κινήσεις τους, ενώ είναι και πιο ευάλωτο σε παρεμβολές.