Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του διαλόγου, της διπλωματίας και της δημοκρατίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναφέρθηκε στις βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού μέσω της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, επισημαίνοντας τη γεωγραφική της θέση ως πύλης προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τόνισε τη σημασία της χώρας στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται κοντά τόσο στη Γάζα όσο και στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Τόνισε τη δέσμευση και των δύο πλευρών για την επίλυση των διαφορών τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να επιλύσει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σοβαρότητα της συνεχιζόμενης βίας στη Μέση Ανατολή, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η ευκαιρία στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ζήσουν ειρηνικά μέσω της λύσης των δύο κρατών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή. Υποστήριξε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις, καλώντας την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα τραύματα του παρελθόντος και να εφαρμοστούν πλήρως οι διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών του Ντέιτον και των Πρεσπών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να απομακρυνθούν από εθνικιστικά αφηγήματα και να επικεντρωθούν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.