Η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και οι διμερείς αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στο Βελιγράδι μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του Σέρβου ομολόγου του, Μπράτισλαβ Γκάτσιτς. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία από τη συμφωνία του 2019 και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία μας και οργανώνοντας περισσότερες κοινές ασκήσεις στο μέλλον».
Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τη Σερβία για τη βοήθεια στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, καθώς και για τη συνδρομή στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καβάλα, στο Όρος Παγγαίο.
Αναφορικά με την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Δένδιας τόνισε την επιθυμία της Ελλάδας για τη συνεργασία των αμυντικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών και ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον κ. Γκάτσιτς για το νέο Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος στο διάλογο είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Δήλωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή της KFOR στο Κόσοβο, με τη συμμετοχή και την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για ειρήνη και ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω καλών γειτονικών σχέσεων, σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συζήτηση, σε εγκάρδιο κλίμα, επικεντρώθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας-Σερβίας και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια εξετάστηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, και επεσήμανε τη σημασία της μακροπρόθεσμης φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Σερβίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.