Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, νέα σύνοδο κορυφής στο Παρίσι με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η δήλωσή του έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες.
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών βαλτικών χωρών, καθώς και της Νορβηγίας και του Καναδά. Ορισμένες χώρες θα συμμετάσχουν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει επικοινωνήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ.
Οι Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και η Στρατηγική Προσέγγιση Μακρόν
Στη συνέντευξή του, ο Μακρόν αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αποδειχθούν «χρήσιμες».
«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον Πρόεδρο Πούτιν, χρησιμοποιώντας πολύ σταθερά λόγια», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχύσει την πίεση προς τη Ρωσία.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει και προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει διαρκής ειρήνη, οι Ουκρανοί πρέπει να είναι παρόντες στις διαπραγματεύσεις.
Η Στάση της Γαλλίας και οι Εγγυήσεις Ασφαλείας προς την Ουκρανία
Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να στείλει χερσαίες δυνάμεις σε εμπόλεμη ζώνη. Τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι απλώς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μια «πλήρης ειρήνη», που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική και πολιτική ισορροπία της περιοχής.
Σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων ως εγγύηση ασφαλείας προς το Κίεβο. Μια εναλλακτική λύση, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ειρηνευτικής αποστολής υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.