Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Mar-a-Lago, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπίστηκε σθεναρά την ειρηνευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για την Ουκρανία, απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί.
Given that we are supposed to be defending democracy, there should be democracy https://t.co/6w1BnG4h66
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ θέλει εκλογές στην Ουκρανία πριν από μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία. Οπως αναφέραμε και το πρωί. Ενας από τους κυρίαρχους στόχους της ρωσικής εισβολής να αλλάξει η κυβέρνηση της Ουκρανίας. pic.twitter.com/2ptRYs6vhb
Η πρωτοβουλία περιλάμβανε υψηλού επιπέδου διπλωματικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτζ και ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της Ουκρανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τραμπ: «Θέλω να δω ειρήνη»
Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η βασική του προτεραιότητα είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και επέκρινε όσους αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις.
«Θέλω να δω ειρήνη. Ξέρετε γιατί; Επειδή δεν θέλω να βλέπω άλλους ανθρώπους να σκοτώνονται. Βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται – είναι Ρώσοι, είναι Ουκρανοί, αλλά πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι.»
Η τοποθέτησή του απέναντι στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, με τον Τραμπ να υπερασπίζεται την πολιτική του για διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στις συνομιλίες. Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις του Κιέβου σχετικά με τον αποκλεισμό του από τις διαπραγματεύσεις, απάντησε με χαρακτηριστική αμεσότητα:
«Άκουσα ότι είναι αναστατωμένοι επειδή δεν έχουν θέση στο τραπέζι. Ε, είχαν θέση για τρία χρόνια.»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώξει την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης-μαριονέτας στην Ουκρανία, ο Τραμπ τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά τα πρόσωπα αλλά την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.
«Μου αρέσει ο Ζελένσκι προσωπικά, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να σταματήσει ο πόλεμος.»
🚨 PRESIDENT TRUMP: Where is all the money we’ve given to Ukraine??!
“We gave them I think $350 BILLION… where is all the money that’s been given? Where is it going? I don’t see any accounting!”
Ο Τραμπ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, για τη διαχείριση της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ως ανίκανη και καταστροφική.
«Είχαμε έναν πρόεδρο που ήταν εντελώς ανίκανος, δεν είχε ιδέα τι έκανε. Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει ποτέ. Συζητούσα το θέμα με τον Πούτιν – η Ουκρανία ήταν το “μήλο του ματιού του”. Του έλεγα: ‘Μην μπεις’ και το καταλάβαινε.»
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια κλιμάκωση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Πού πήγαν τα χρήματα για την Ουκρανία;»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης των τεράστιων οικονομικών πόρων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από τη Δύση.
«Δώσαμε 350 δισεκατομμύρια δολάρια… Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Δεν βλέπω κανέναν απολογισμό!»
Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη έχει συμβάλει ελάχιστα οικονομικά στη σύγκρουση, παρότι διακυβεύεται άμεσα η ασφάλειά της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει δισεκατομμύρια, ενώ η Ευρώπη έχει προσφέρει μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του ποσού.»
Ο Ζελένσκι Ακυρώνει την Επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία – Ρήξη με τις ΗΠΑ
Λίγες ώρες μετά τη διεξαγωγή των αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Ριάντ.
This is historic !!
I don’t recall seeing such high level sit down between US 🇺🇸 and Russia 🇷🇺
Ukraine war MUST end
Well done Team President Trump and President Putin
Ο Ουκρανός ηγέτης βρισκόταν σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς στήριξης προς τη χώρα του, με προηγούμενες στάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Η ακύρωση του ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία θεωρείται σαφής ένδειξη δυσφορίας απέναντι στην απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.
Η Μόσχα χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «επιτυχημένη», ενώ η απουσία Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ να επικεντρωθεί στις απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας το Κίεβο και τις Βρυξέλλες.
Η στάση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη διεθνή διπλωματία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για άμεσο διάλογο με το Κρεμλίνο, περιορίζοντας τον ρόλο της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.